Loading...
Kunstenaar & Muzikant 2019-01-07T19:45:24+00:00

Kunstenaar & Muzikant

Tijken maakt keramische plastieken, reliëfs en tegeltableaus. Aanvankelijk bezig met het draaien van potten, daarna overgang naar het vrije plastiek. De uitgangspunten voor zijn werk hebben meestal te maken met beweging tegenover wankel evenwicht en ritme en tijd, ofwel thema’s met variatie.

Een mooi citaat uit de toespraak van Els Ellen bij een opening en uitspraken van de kunstenaar: “Wat ik waardeer in Sjoerd is dat hij altijd scheef begint, dat vind ik heel bijzonder en dat een werk nooit klaar is bij hem” . Tijken bevestigd dit van harte. “het is een proces, alsof je in een trein zit en onderweg steeds nieuwe dingen ziet. Het gaat om tijd en ruimte en gelijkmatige vormen, daar speel ik mee totdat het iets moois is en totdat ik denk, daar durf ik wel mee naar buiten te treden”, aldus de kunstenaar.

Voor Tijken is het vooral belangrijk dat er balans in een kunstwerk zit. Het heeft ook met zijn opvatting van muziek te maken, een beeld moet beweging hebben, alsof het danst maar daarbij wil ik wel het beginsel zien te handhaven en er moet wel een soort spanning inzitten.”

Tijken zijn werken blijven zichtbaar als een opstelling van elementen die in het proces nog steeds kunnen groeien en zijn tevens tijdloos. De trein blijft rijden in een landschap die beweegt en zichzelf verplaatst in de tijd. Het is Tijken die zijn tijd stil zet in de decor van het leven.